企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

立面对比形成视觉吸引:Panorama养老综合体 / ACDF Architecture

立面对比形成视觉吸引:Panorama养老综合体 / ACDF Architecture
编辑:朱英蓓(实习生);校对:朱英蓓(实习生) | 2019.08.15 17:30
Panorama大楼  摄影:Adrien Williams

项目地址  加拿大魁北克省

设计单位  ACDF Architecture

建筑面积  38934平方米

建成状态  已建成


 

Panorama大楼位于魁北克省里维尔草原河岸,是一座30层的养老综合体。它由三个体块叠加组成,总共包含286个单元: 206套出租式公寓、48套共管式独立产权公寓和32间位于塔楼两层水平基座内的护理单元房,是加拿大ACDF建筑事务所与Group Selection合作开发的四座高级住宅中的第一座。

ACDF Architecture, a firm recognized for its seamless integration of iconic structures into formidable landscapes, is proud to unveil Panorama, a 30-storey retirement complex on the banks of Rivière des Prairies in Sainte-Dorothée, Quebec. The first of four senior residences being developed in collaboration with Group Sélection, Panorama is a 286-unit retirement complex comprised of three overlapping components, including 206 apartments, 48 condominiums and a 32-room patient care unit integrated into the tower’s two-storey horizontal podium.

 

建筑外观  摄影:Adrien Williams

Panorama大楼是当地的一个地标性建筑,矗立在一片没有高层建筑的景观之中。居民们在楼内可以欣赏到邻近河流的全景,以及蒙特利尔市最高峰——皇家山。周边壮丽的自然景观对ACDF事务所来说是一项双重挑战:建筑团队需要在确保楼内住宅经济实用、舒适优雅的同时,建造一座在外观上能够尊重和代表该地区的大楼。本案建筑师Maxime Frappier认为设计团队面临的挑战是:在建筑体量、成本结构和建筑策略上采取平和的应对方式,建造一座引人注目的标志性塔楼。

While residents enjoy panoramic views of the adjacent river, and Montreal’s landmark Mont-Royal to the distant south, Panorama is itself a landmark, rising above a landscape otherwise devoid of high-rise buildings. That majestic presence presented a duel challenge for ACDF, who embarked on a mission to build a tower that would respectfully represent the region externally, while ensuring interior affordability, comfort and elegance for its residents. “With visibility comes responsibility,” explains Maxime Frappier. “The challenge was to build an eye-catching signature tower through a quiet approach in terms of massing, financial structuring and architectural strategies.”

 

远眺  摄影:Adrien Williams

Panorama大楼具有对比效果的立面,塑造塔楼的立体感。建筑的东西立面由三种不同色调的预制混凝土板组成,通过从层层错动的窗户创造出运动感。通过添加具有对比效果的侧板,大楼呼应了景观中多云层天空的视觉效果。在南北两侧,Panorama大楼以线性阳台、混凝土板和深色窗户为特征,与东西立面上具有透明感窗户形成了对比。

Panorama’s contrasting façade is a visual magnet, transforming simplicity into perceptions of a three-dimensional tower. The building’s east and west façades, composed of precast concrete panels in three different shades, create a sense of movement through staggered window positioning from one floor to another. With the addition of contrasted lateral panels, the tower invokes a visual interpretation of a cloudy sky hanging above the landscape. To the north and south, Panorama is marked by linear balconies, concrete panelling and darkened windows, providing further contrast to the clear windows of the east and west façades.

 

立面对比  摄影:Adrien Williams

效果图  ©ACDF Architecture

Panorama大楼底部是一个两层高的平台基座,外部包裹着花岗岩,基座内有丰富的公共活动空间,包括游泳池、水疗中心、健身房、瑜伽教室、保龄球馆、模拟高尔夫球场、滚球场、咖啡馆、图书馆、儿童房以及公共和私人用餐区。从对外朝向河流的大面积聚集空间,到专注于室内庭院而设置的私密咖啡馆,Panorama大楼公共空间的设计目的是:让所有住户在不同时间都能找到一个适合自身情绪状态的空间。

Wrapped in anthracite granite, Panorama is anchored by a two-storey podium steeped in comfort and amenities. The podium houses a generous offering of common spaces and activities, including a pool, a spa, a gym, a yoga classroom, a bowling alley, a golf simulator, a pétanque terrain, a coffee shop, a library, a kid’s room and common and private dining areas. From large gathering spaces facing outward towards the river, to intimate café settings focused on Panorama’s interior courtyard, the common spaces are designed to ensure that all residents can find a space for the time of day or the emotion that they are experiencing.

 

基座  摄影:Adrien Williams
入口效果图  ©ACDF Architecture

基座的入口是一个两层高的中庭,其中的自然元素致敬了周围的景观。天然的木材从天花板延伸至墙壁,展现其有机的形状;两种色调的石材、地毯和蓝色天鹅绒窗帘与邻近的河流和海岸线相呼应。公共空间的墙壁分隔采用了1.8米长的玻璃板,为相邻空间创造了具有包容感的开放窗口。丰富的材料和落地窗增加了现代感,精挑细选出的质感柔和的家具满足了住户需求。

A horizontal, double-height atrium serves as the podium’s gateway, where a theme of natural elements pay homage to the surrounding landscape. Natural wood flows from the ceiling into the walls, while organic shapes, two-tone stones, gradient carpeting and blue velvet drapes harmonize with the adjacent river and shoreline.The walls separating Panorama’s common spaces include six feet of glass partitioning, providing both a sense of containment and an open window on adjacent spaces. Rich materials and floor-to-ceiling windows add contemporary touches within the podium, while soft fabrics and carefully selected furnishings address the needs and well-being of the building’s residents.

 

中庭  摄影:Adrien Williams

室内  摄影:Adrien Williams

与注重对比感的大楼外表相比,Panorama大楼内部以不间断流动的概念进行组织和设计,在住户之间建立联系,鼓励他们多与彼此接触。在无障碍的素雅室内空间中,圆形转角和温和的流动感与大楼锐利的矩形外观形成鲜明的对比。

As opposed to Panorama’s exterior focus on contrasts, the tower’s interior was organized and designed around the concept of seamless flow, and creating connections between the building’s tenants to encourage a break away from solitude. Accessible and unpretentious, its rounded corners and soft fluidity provide stark architectural contrasts to the tower’s sharp, rectangular appearance.

 

摄影:Adrien Williams

Panorama大楼内部公寓面积标准、设计精良、设备齐全,将建筑的公共空间、便利设施和周边环境作为公寓的重要附加值部分;同时,合理的租金和精良的施工成果也让本案在效率与品质间取得了最佳平衡。

Standard in size, yet well-designed and equipped, Panorama’s apartments embrace the global trend of ‘Plus One’, which focuses on a building’s common spaces, amenities and surrounding environment as significant value-added enhancements to its private living spaces. By ensuring affordable rent and a huge ‘plus one’, ACDF's expertise and optimal construction choices provide Panorama with a balance of optimal building efficiency and a layer of elegance and sophistication.

 

本案最精致的部分是32间护理单元房,它们精巧的设计细节给使用者带来了良好的体验。与传统机构的 布局不同,这些护理单元房采用环形流线,形成不断向前的动线,而不是死胡同式的线性走廊。护理单元房横贯两层楼,环绕着内部庭院来布局,通过宽敞的窗户和庭院实现了充足的自然采光。

The third and most delicate of Panorama’s components, the XX-room care unit incorporates small design shifts that deliver enormous well-being impacts. As opposed to traditional institutional layouts, Panorama’s care unit features a looped circuit that allows for perpetual forward movement, as opposed to the finality of dead-end linear corridors. Built horizontally across two floors and ringing the podium courtyard, the care unit is infused with substantial natural lighting courtesy of expansive windows and via the courtyard below.

 

摄影:Adrien Williams

大楼的建筑团队希望避免这类机构设计的弊端,让建筑不仅仅作为一个美观的拍摄空间。他们想要通过Panorama这个养老综合体,为独立自主、生活经验丰富的老年人提供一个温暖和友好的环境,让建筑为它的使用者服务。

“We wanted to avoid the trap of institutional designs and, with Panorama, we have built a warm and welcoming environment for autonomous, sophisticated seniors,” says Frappier. “After all, architecture needs to be at the service of the end user, rather than just being aesthetically pleasing spaces to photograph.”

 

摄影:Adrien Williams

 

完整项目信息

Client: Réseau Sélection
Site: Ste-Dorothée, Québec, Canada
Construction started: Begining of November 2016
Opening date: July 2018
Program: 206 rental units, 48 condos with services, 32 Rose-Aimée care units, pool, spa, gym, yoga studio, bowling, virtual golf court, coffee shop, marina, yacht-club, library, kids area, multipurpose room, common and private dining room.
Area: 38934㎡
Architect of Record: ACDF Architecture
Principal in charge: Etienne Laplante Courchesne
Design team: Maxime-Alexis Frappier (concepteur principal), Joan Renaud, Neil Melendez, Joanie Forest
Interior design team: Christelle Montreuil Jean-Pois, Joanie Forest
Technical team: France Perras (directrice technique), Maxime Boisselle, André Faessler, Philippe Cardin, Caroline Vincent, Mathieu St-Hilaire
Interior Design: ACDF Architecture
Landscape Architect: Version Paysage
Mechanical Ingineer: Dupras Ledoux
Electrical Ingineer: Dupras Ledoux
Structural Ingineer: Leroux+CYR
General Contractor: CH 2015
Photograph: Adrien Williams

 


 

版权声明:本文由ACDF Architecture授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
ACDF Architecture
Panorama
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯