企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

享尽海景与山色:等风来 / 周鑫工作室    

享尽海景与山色:等风来 / 周鑫工作室    
编辑:周洁茹;校对:周洁茹 | 2019.07.04 17:43
外观全景 摄影:木野

设计单位  周鑫工作室    
项目地址  浙江舟山
建筑面积  400平方米
建设时间  2018年5月 


 

限制和诉求

 

项目位于浙江省舟山市嵊山镇,当地民宿类项目有明确的执行手册,对建筑总面积、每层面积、建筑高度均有限制,甚至对建筑风格也有所限制。这些限制进而导致建筑造型及空间打造极其受限。

This project is located in Shengshan Town, Zhoushan City, Zhejiang province. The local B&B project has a clear implementation manual, which limits the total area, floor area, height of the building, and even the architectural style. As a result, architectural styling and space creation are extremely limited.

 

由于绿化面积受限,休息平台被压缩,篝火区被取消 摄影:木野
通过墙体楼板开洞,增加室内往外观看的空间层次  摄影:木野

嵊山岛作为中国最东边尚有人居住的岛屿,空气潮湿,时有大风乃至台风,于是建筑选材受限,运输成本及人力成本均较岛外大幅上升。

As the most inhabited island in the east of China, Shengshan Island has humid air, strong winds and even typhoons. The construction materials are limited, and transportation costs and labor costs are significantly higher than those outside the island.

 

业主姐弟两人希望把实用面积最大化,每个客房最好要有不同的氛围,并且每个房间都要有尽可能多的观海界面,同时还要控制造价。他们希望可以将其打造成舟山地区排名前列的民宿。

The owner and sister hope that the area should be used as much as possible, try to have different feelings in each room, and each room should have as many sea-viewing interfaces as possible; hope to at least be the top-ranking B&B project in Zhoushan area, and try to control the cost. 

 

 

形体与景观

 

在概念设计沟通方案方向阶段,设计团队提供了十余个概念方案供讨论,业主最终选择了这个方案。在一年多时间里,团队陆续上岛十余次,其中一次业主带领前往当地旅游景点荒村,业主提及他们老家原本就在这个村,只是由于生活不便,村里人陆续才陆续搬离。或许是巧合,或许是相似形式牵引出了记忆。业主感觉实施方案里形体交错的咬合关系与村落中散落的房子不无相似之处。

In the phase of conceptual design, more than ten conceptual plans were provided for discussion, and the owner finally chose this several block occlusion scheme. In more than a year, I have been on the island more than ten times. Once the owner mentioned, I haven’t been to a deserted village (a local tourist attraction), so I went there and went on a chat and continued to discuss the plan. Their hometown was originally in this village. Due to the inconvenience of life, the villagers gradually moved away. She felt that the staggered occlusion of the body in the implementation scheme was not similar to the scattered house in the village.

 

本方案形体设计和平面布局的出发点其实都是基于业主的诉求以及场地的景观资源。

Perhaps it is a coincidence, perhaps a similar form has drawn memories.However, it can be clarified that the starting point of the layout of the physical design of the case is based on the owner's appeal and the site landscape resources.

 

室外庭院 - 蓝色泳池和大海、白色墙体交相辉映  摄影:木野
庭院向外看海 摄影:木野

项目落成后,七个房间各不相同。一层客房有院落和私享泳池。二层房间有画框海景,正对远处海中央岛屿。

The project is completed, the seven rooms are different, 101 have private pool area; 201 has a picture frame sea view, facing the central island in the distance; 202 has a 270-degree wide-format sea view; 203 has a mountain and sea view.

 

一层平面图 ©周鑫工作室
二层平面图 ©周鑫工作室
一层泳池顺应场地将建筑包裹 摄影:木野
私享泳池 摄影:木野
二层客房 - 画框海景 摄影:木野
二层客房 - 270度宽画幅海景 摄影:木野
二层客房 - 回看山景海景 摄影:木野
室内局部 摄影:木野

三层的三个房间中有两间套房,其中一间客厅和卧室均有宽幅海景,卧室的星空天窗和床一样大,还拥有私家小院;另一间的客厅除了有海景,在卧室以及主卫均有星空天窗,有海风露台及宽敞独立小院。其余的房间也能欣赏到山色与海景。

301 is Suite, living room bedroom with wide format sea view, bedroom with full bed size skylight skylight and private small courtyard; 302 is also a duplex suite, living room 270 panoramic sea, bedroom and main guard with starry skylight, and sea breeze terrace Spacious separate small courtyard. 303 lying in bed to see the mountains to see the sea can also see the stars.

 

三层平面图 ©周鑫工作室
四层平面图 ©周鑫工作室
三层客房 - 整张床大小的星空天窗 摄影:木野
三层客房 - 270度宽画幅海景 摄影:木野
三层客房 - 起居室俯视  摄影:木野
三层的私人室外露台 摄影:木野
屋顶小院 摄影:木野
 

路径与感受

 

项目本身面积不大,建筑面积只有400平方米左右,场地相对岛上其它民宿项目,用地会稍微宽松。方案通过拉长上山路径,将院内路径弯折,适当拉长客人入住的行走路线,客人路上沉淀心情,增添对入住民宿的期许。

The project itself is not large in size, and the building is only about 400 square meters. The site will be slightly looser than other projects on the island. The plan stretches the path up the mountain and bends the path inside the courtyard to appropriately lengthen the walking route of the guests, to precipitate the state of mind and increase the expectations of the guests.

 

民宿远景 摄影:木野
通过弯折放缓入户坡度,将绿地做成斜坡,减少压迫感 摄影:木野
民宿主入口 摄影:木野

 

 

空间与时间

 

通过空间水平及垂直方向的多层渗透,加上开窗位置的变化,可控制进入室内的光线,视线将无限拉长,空间流动。建筑师在小空间里通过设计将感知空间放大,将时间放缓,将空间类型做丰富,以期避免常规项目中廊道相对单调无趣的体验。

Through the horizontal and vertical multi-layer penetration of the space, together with the change of the position of the window, the light entering the room is controlled to appear, and the line of sight is infinitely elongated, allowing the space to flow. I hope that in a small space, through the design method, the perceptual space will be enlarged, the time will be slowed down, and the space type will be enriched. In order to avoid the relatively monotonous and uninteresting experience in the regular corridor string type of project.

 

楼梯空间 摄影:木野

 

房子与人

 

项目至今将近完工,为赶客流高峰,民宿目前已开始营业,但局部还在逐步完善,室内软装也在根据业主资金情况不断添置或优化。房子因人而活,也因人而变,因人而不同。

The project is nearly completed by now. In order to meet the peak of customer flow, the project is now in normal operation, but part of it is still gradually improved. The house lives by people and varies from person to person.

 

一层书吧区 摄影:木野
室内公共休息区 摄影:木野
室内用餐区及室外露台 摄影:木野
室外酒吧台 摄影:木野
庭院内局部 摄影:木野

落日时分 摄影:木野

在客房欣赏夕阳景色 摄影:木野

 

完整项目信息

项目名称:等风来民宿

项目类型:建筑/景观/室内

项目地点:浙江舟山嵊山镇

设计单位:周鑫工作室

业主:吕艳、吕冬

建成状态:建成      

设计时间:2017年12月

建设时间:2018年5月   

用地面积:1000平方米

建筑面积:400平方米

施工:鑫海营造

摄影师:木野

 


 

版权声明:本文由周鑫工作室授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

 

关键词:
周鑫工作室
等风来
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯