企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

植物唤醒社区活力:种植平台和体验馆 / 墨照建筑设计事务所

植物唤醒社区活力:种植平台和体验馆 / 墨照建筑设计事务所
编辑:周洁茹;校对:周洁茹 | 2019.06.14 15:06
多种多样的活动 摄影:张超

设计单位  墨照建筑设计事务所
项目地址  广东深圳
用地面积  2080平方米
建成时间  2018年


 

深圳沙井在过去二三十年借助地理优势大力发展低端制造产业。大量工厂的建设吞噬原有的湿地和农田,这些产业衍生的工厂园区粗暴迅猛地在城市边缘无序扩张,工厂园区和外部的城市空间都变成了消极场所。近几年,基地所在的工业园区周边建设了许多住宅和配套的学校。此项目希望通过对绿色人文空间的重塑,为园区在工作的人们、周边居民、学校的老师和学生,以及种植爱好者提供一个有活力的公共活动交流场所。同时,通过组织各类体验式活动,将沙井传统的种植文化以新的方式传承下去并成为社区营造的媒介。

With the advantage of geography, Shenzhen Shajing has largely developed the low-end manufacturing industry in the past two or three decades. The mass construction of factories not only destroyed the scenery wetland and farmland, but also brought chaos to the nearby suburb. Industrial parks and external urban spaces form negative places. In recent years, many residential buildings and schools were built around the industrial park. This project hopes to provide a dynamic public space for workers, residents, teachers, students and the plant lovers by reshaping of the green humanities space. With various experiential activities held in the space, the traditional planting culture of Shajing is passed down in a new form, which is also a media for community building. 

 

园区周边大量的工厂及新住宅区 摄影:张超
鸟瞰 摄影:张超
俯瞰 摄影:张超
局部 摄影:张超

在原有的园区整体布局中,内庭院的西侧是一个室外停车场。为了改善庭院的空间效果和保留停车功能的需求,停车场的上方增添了景观大平台。通过台阶的设置,大平台成为内庭院空间的延续,从而形成不同标高的公共空间体系,而台阶也成为内庭院举办户外活动时的观众座椅。

In the original site layout, there is an outdoor parking lot in the west next to the courtyard. In order to meet the demand for parking, and to improve the spatial quality of the courtyard, a large landscaped terrace was created which covers the parking lot. Connecting by the steps, this large terrace becomes the extension of the courtyard, with which the courtyard establishes the public space system of different levels, and the steps could provide seats for audience when outdoor activities are held in the courtyard.

 

长条座椅成为游乐场 摄影:张超
错落的座椅、采光斜板和种植槽 摄影:张超

平台上布满了错落有致的混凝土种植槽,不同喜好的人栽种不一样的农作物和灌木花草,形成有趣生动的景观。平台上的洞口为下面的停车场提供良好采光,而洞口中间的香樟大树也为停车空间增添绿意。此外,清水混凝土材质的种植体验馆坐落在大平台的东北角,它为种植爱好者提供学习交流的场所。

Concrete planting troughs are randomly placed on the terrace, where people can plant various crops and shrubs, depending on their individual preferences, so that these crops and shrubs create interesting and vivid landscape. The big hole on the terrace provides better sunlight for the parking lot below, and the cinnamomum camphora in the middle of the hole also provides greenery for parking. At the same time, in the northeast of the terrace, there is a planting pavilion made of exposed concrete, which brings plant lovers together to learn from one another.

 

夕阳下的种植平台 摄影:张超
平台上奔跑的孩子 摄影:张超
种植体验馆的交流场景 摄影:张超

一层作为公共空间包含了展示、交流和组织讲座的功能,二层则是种植操作空间和培训功能。两层高的植物绿墙展示了各种植物,小小的两层通高空间成为亲密而有互动的交流学习场所。

The first floor is a public space for exhibition, communication and lectures, while program of the second floor is a planting and training space. The two-storey height green vegetation wall exhibits various plants, while the two-storey height space becomes learning place for people to communicate and interact with each other.

 

内部悬空的楼梯与悬挂着的楼板让建筑显得灵巧。同时,建筑内两个不同标高的入口使大平台、室内空间和内庭院三者之间的联系更紧密。

 The cantilevered staircase and the hanging floor in the building make it light and delicate. At the same time, the two entrances with different levels in the building create a closer connection among the terrace, the interior space and the courtyard.

 

种植体验馆剖透视 ©墨照建筑设计事务所
室内悬空楼梯 摄影:张超
清水混凝土种植体验馆 摄影:张超
种植体验馆夜景 摄影:张超

 

 

 

 

设计图纸  ▽

 

种植体验馆平面图 ©墨照建筑设计事务所
种植平台平面图 ©墨照建筑设计事务所
庭院场地剖面图 ©墨照建筑设计事务所

 

完整项目信息

项目名称:种植平台和体验馆

设计方:墨照建筑设计事务所

项目设计 & 完成年份:2016/2018

主持建筑师:曾冠生

建筑设计团队: 罗文国 沈家源 张凡、朱彦伦 洪凤莲 陈勋

景观设计团队: 罗文国 沈家源、 洪凤莲 陈勋

室内设计团队: 罗文国 麦梓韵、朱彦伦

景观施工图顾问:宏瑞景观

项目地址:深圳市宝安区全至科技创新园

建筑面积:2080平方米

摄影:张超

业主:深圳市佳领域实业有限公司

主要材料: 钢、樟子松木地板、清水混凝土

Project name: The planting terrace and the experience pavilion

Design:MOZHAO ARCHITECTS

Design year & Completion Year:2016/2018

Leader designer: Guansheng Zeng

Architecture Design: Wenguo Luo, Jiayuan Shen, Fan Zhang, Yanlun Zhu, Fenglian Hong, Xun Chen

Landscape Design: Wenguo Luo, Jiayuan Shen, Fenglian Hong, Xun Chen

Interior Design: Wenguo Luo, Ziyun Mai, Yanlun Zhu

Landscape construction consultant: Hongrui Landscape Architecture Design

Project location: Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen

Gross Built Area:2080㎡

Photo credits: Chao Zhang

Client: Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

Material: Steel, Camphor pine wood, Fair-faced concrete

 


 

版权声明:本文由墨照建筑设计事务所授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
墨照建筑设计事务所
种植平台和体验馆
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯