企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

这个酒吧有点儿酷:薄荷花园酒吧 / 侯天天、李成、刘晓鲁

这个酒吧有点儿酷:薄荷花园酒吧 / 侯天天、李成、刘晓鲁
编辑:周洁茹(实习生);校对:周洁茹(实习生) | 2019.06.11 17:21
酒架及吧台 摄影:刘伟

项目地址  河北邯郸
建筑面积  627平方米(室内)、302平方米(室外)
建成时间  2019年1月

主创设计师  侯天天、李成、刘晓鲁


 

薄荷花园酒吧位于河北省邯郸市丛台路,是精酿啤酒品牌URBREW的直营酒吧,经营范围为啤酒、鸡尾酒和西餐。委托方对于设计的最主要要求便是:简单,less is more;酷,有质感。

The Mint Garden Bar is located on Congtai Rd. Handan, Hebei Province, PRC. It is directly run by the draft beer brand URBREW, which is also engaged in business of cocktail and western food. The design requirements of the work include simplicity, “less is more”, cool and texture.

 

酒架 摄影:刘伟

场地原为一栋两层的独栋建筑,一层层高5米,二层层高4.2米,酒吧布置在一层。明确功能后,我们将厨房、卫生间、办公室、独立闹吧、包房等封闭空间视为实体,穿插在整体空间之中。部分区域将打通现有楼板,打造成局部的三层空间。

The original site is a two-storey high architecture. The layer height of the first floor is 5 meters while the second is 4.2 meters and the bar is allocated on the first floor. After confirmed the basic functions of the space, we decided to treat the kitchen, restroom, office, independent party room and VIP room as separated entities and intersperse them in the entire space. And part of the second floor is removed in order to construct an extra three-storey section inside of the building.

 

根据对酒吧空间氛围的分析,我们将空间氛围由闹到静分为六种:躁动的闹吧、热闹的舞台、熙攘的吧台、能与人分享的长桌、轻松的休闲座、安静的卡座。我们在实体空间中使用穿插的手法使整体形成凹凸错落的空间,然后将这六种空间置入现有的连贯空间中,并根据各区域的氛围生成最终的空间形态。

According to the analysis of the space atmosphere of the bar, we assorted the space atmosphere into six levels by decibel (from high to low): the independent party room, the stage, the bar counter, the shared long table, the relaxing leisure seats and the quiet booths. After the basic arrangement of the entities, we received an area full of sense of space and the six space atmospheres are inserted along with specific practical needs, which assembled the final space for the bar.

 

生成分析图 ©侯天天
一层平面图 ©侯天天
二层平面图 ©侯天天

酒吧入口处采取了开放式的设计,以简单的几何状半圆凸显出通高的金属酒柜。进门左侧可看到休闲散座区,以及内嵌的啤酒选酒区。休闲散座区以沙发组搭配散桌的形式布置,在空间上同远处的弧形形成呼应。

The entrance design of the bar adopted an open format, which simply uses a semicircle concrete structure to stand out the metal-textured wine rack. To the left of the door, it is the area of the leisure seats and the embedded beer rack. The arrangement of the leaisure seats area-small tables sided with sofa-echoes the arc structure in space distantly.

 

入口 摄影:刘伟
酒架及吧台 摄影:刘伟
吧台区 摄影:刘伟

休闲散座 摄影:刘伟

楼梯 摄影:刘伟

卫生间位于选酒区背后的封闭空间内。在选酒区可从侧面直接看到舞台,方体包房以钢结构吊柱的形式固定在半空中。舞台区位于建筑西侧临街处,现有的建筑外墙改造为通高的玻璃幕墙,是除了闹吧之外最热闹的区域。

The restroom is located in an enclosed space behind the beer rack. The stage area can be seen from the side of the beer rack. And the cubicles (steel structure with suspended columns) of the private booths are fixed in the air. The stage area is allocated in the west of the architecture, looking the street view. The exterior wall on the side of the stage is replaced with glass curtain wall. And the stage is the second noisiest area beside the independent party room.

 

卫生间 摄影:刘伟
空中的实体包房 摄影:刘伟

舞台区 摄影:刘伟
舞台卡座 摄影:刘伟

入口右侧为长桌分享区,陌生的客人可以聚在一张桌上喝酒社交。卡座区位于吊置的闹吧金属盒子之下,座位形式以沙发卡座及散桌为主,是酒吧内最静的区域。最东侧的金属楼梯通向夹层的闹吧,闹吧有着单独的吧台及DJ台,是酒吧中独立存在的小天地。

On the right side of the entrance is the shared long table area, where the strangers can enjoy a social time with their drink. The private booths area is located under the suspended metal cubicle(VIP room). The seating format in the private booths area is small tables sided with sofa as well. And it is the quietest area in the bar. The metal stairs in the east lead to the mezzanine of the three-storey area (the independent party room), where owns an independent bar counter and DJ stage and it is a separated mini-world in the bar.

 

卡座区 摄影:刘伟
闹吧入口 摄影:刘伟

闹吧 摄影:刘伟

我们对建筑的外立面做了改造,将外立面墙体部分全部以黑色铝板进行覆盖,并将西侧舞台区换成通高的玻璃幕墙。入口两侧的开间设置成可开启的木折叠门,根据天气条件可以在开敞空间及封闭空间之间切换。

We reformed the exterior façades of the architecture: the main exterior walls are covered by black aluminum boards and the west wall on the side of the stage is replaced with whole glass curtain wall. The open area at the entrance is finished with a wooden folding door, which can switch the state of the entrance area from enclosed to open according to the weather conditions.

 

南立面 摄影:刘伟
木折叠门 摄影:刘伟
开启折叠门时的休闲座 摄影:刘伟

 

完整项目信息

项目名称:薄荷花园酒吧

项目位置:河北邯郸

项目面积:627平方米(室内)、302平方米(室外)

主创设计:侯天天、李成、刘晓鲁

照明设计:凌俊磐

结构顾问:刘粟

摄影:刘伟

设计时间:2018年6月—2018年9月

施工时间:2018年9月—2019年1月

主要材料:涂料拍花、仿铜不锈钢、水磨石地砖

Project: Mint Garden Bar

Project location: Handan, Hebei Province, PRC
Project area: 627 ㎡(interior), 302 ㎡(exterior)

Architecture design: Hou Tiantian, Li Cheng, Liu Xiaolu

Lighting design: Ling Junpan

Structure consultant: Liu Su

Photography: Liu Wei

Design period: June, 2018 to Sep, 2018

Construction period: Sep, 2018 to Jan, 2019

Main materials: paint flower (an innovative concrete wall texturizing method), imitation copper stainless steel, terrazzo floor tile

 


 

版权声明:本文由侯天天、李成、刘晓鲁授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
侯天天
刘晓鲁
李成
薄荷花园酒吧
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯
s