企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

清源山的一期一会:茶言观舍 / 是合设计工作室

清源山的一期一会:茶言观舍 / 是合设计工作室
编辑:周洁茹(实习生);校对:原源 | 2019.05.14 14:12
项目俯瞰 摄影:WUUUI

设计单位  是合设计工作室
项目地址  福建省泉州市清源山
建筑面积  8900平方米
建设时间  2017年8月—2019年2月


 

“茶言观舍”位于泉州市清源山国家5A景区西南面海拔250—300米之间,这里山泉清澈、林木繁茂,素有“天然氧吧”之称。

Tea-Talks House is located between 250-300M above the sea level, south-west to the state 5A scenic resort, Qingyuan Mountain, which is renowned as "An natural oxygen bar" with its forests and fountains.

 

项目所在位置 ©是合设计工作室
整体规划布局 ©是合设计工作室
项目所在位置周边环境 摄影:WUUUI
建筑外观手绘概念草图 ©是合设计工作室
项目改造前后外观 摄影:是合设计工作室

本项目由始建于上世纪80年代的老茶厂改建而成,是合设计工作室负责该项目的整体规划、建筑、景观及室内设计。在建筑形态上,我们巧妙地将其与清源山地势及周边生态茶田有机融合,弱化了建筑体量对山体和环境的影响,连续起伏的坡屋面与环境相呼应。

This project is renovated from a tea plant founded in 80s last century. Atelier RIGHT HUB is the contracted party to be responsible for the entire design scheme, including planning, constructing, exterior and interior designing. The tea fields are organically merged into the Qingyuan Mountain shape, as they were growing harmoniously together. This minimizes the influence of the tea house architecture to the natural mountain, as an outsider, instead, the waving roofs reflect to the sloping mountain pleasantly.

 

项目俯瞰 摄影:WUUUI
建筑概念图 ©是合设计工作室
西立面概念图 ©是合设计工作室
日式客房走廊外观概念图 ©是合设计工作室
概念衍生模型 ©是合设计工作室

在茶室、客房的空间呈现中,我们将人为因素降到最小,植入更亲近自然的设计元素。18间客房均配有独立通道及私属露台,客房开窗朝向山下的景观。室内风格以留白结合禅意调性为主,透过全尺寸的玻璃窗,让山下美景留在视野内,即便在室内也能将美景尽收眼底。

Meanwhile, the tea rooms and guest rooms are designed with ideal space; the artificial factors are minimized while the feel of “close to nature” is fully taken into account, as if you are living in the nature. All 18 guest rooms are designed with private passage and balcony, with windows facing the mountain valley. Room-design features ZEN style with its undecorated empty space. Looking through the full-length glass window, the breath-taking mountain views are displayed without any conservation. It's needless to step out of the room to enjoy the wonderful mountain landscape.

 

项目依山而建 摄影:WUUUI
主入口 ©是合设计工作室
大堂观景露台 ©是合设计工作室
客房观景露台 ©是合设计工作室
客房区 ©是合设计工作室
日式客房 ©是合设计工作室
枯山水景观 ©是合设计工作室

建筑连续起伏的坡屋顶与清源山相呼应,我们设计了风雨廊巧妙地将新老建筑融合,又合理规划了客人从公区到客房的动线。我们采用当地的材料:白墙、灰瓦、石块、木板、绿植等来建造。日式枯山水仿佛在静静地讲述着这里的茶人故事,让人忘却时间、空间,置身山林,流连忘返。

Concerning the outlook of the complex, the waving roofs are designed to naturally reflect to Qingyuan Mountain. In order to achieve a reasonable motion line from their private rooms to the public areas, an outdoor corridor is designed to connect up the old and new buildings. Materials, such as white walls, grey kilts, rocks and stones, wooden plates, etc., are locally produced.All elements are utilized to deliver to you a Japanese-style rock garden, telling the story of tea people, silently, far from the crowd. It makes you forgetting time and mile, where you come and where to go.

 

餐厅 ©是合设计工作室
品茶区 ©是合设计工作室
大堂休闲区 ©是合设计工作室
项目俯瞰夜景 摄影:WUUUI
庭院围廊夜景 ©是合设计工作室
庭院夜景 ©是合设计工作室

 

设计图纸 ▽
负一层平面图 ©是合设计工作室
一层平面图 ©是合设计工作室
二层平面图 ©是合设计工作室
主入口立面图 ©是合设计工作室
庭院立面图 ©是合设计工作室
南立面图 ©是合设计工作室

 

完整项目信息

项目名称:茶言观舍
设计单位:是合设计工作室
建设时间:2017年8月—2019年2月
主创建筑师:龚剑、刘猛、王伟峰
设计团队:邵鹏程、张杰、凌惠鸿、张羽洁、吴凯伦
项目地址:福建省泉州市清源山
建筑面积:8900平方米
摄影版权:是合设计工作室、WUUUI
客户:福建茗山茶业开发有限公司
材料:木饰面、水磨石、水泥漆、钢结构、玻璃

 


 

版权声明:本文由是合设计工作室授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯