企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

杭州万科时代公社 / 北京大观建筑设计

杭州万科时代公社 / 北京大观建筑设计
编辑:蒋卓;校对:鲍思琪 | 2019.04.12 09:50
摄影:五透,w.n_t

设计单位  DAGA Architects大观建筑设计
项目地点  杭州
建成时间  2018年8月


 

项目位于浙江省杭州市滨江区西可网易科技园区,基地位于建筑群的最西侧,与阿里巴巴仅一路之隔。整栋楼纵向分为三部分,1层作为共享公共服务空间,2至6层作为联合办公空间,7至15层作为出租公寓。而我们的设计任务是1至6层的整体空间以及7至15层的公寓公共空间。
Discovery: The project is located in the west of Xike Netease Science and Technology Park, Binjiang District, Hangzhou City, Zhejiang Province, just one way from Alibaba. The whole building is divided into three parts in a vertical direction, with 1 floor as a shared public service space, 2-6 floors as a joint office space, and 7-15 floors as a rental apartment. Our design task is 1-6 layers of overall space design and 7-15 storey apartment public space design.

 

中庭透视 摄影:五透,w.n_t
原始中庭照片 ©北京大观建筑设计
改造后中庭照片 入口 摄影:五透,w.n_t

原始建筑内部以采光中庭及观光电梯为主要空间特征及设备。搭乘观光电梯缓缓而上,面对无差别的中庭立面仿佛如静止一般。这种原始构造和视觉感受决定了设计需从剖立面出发,以内向操作的工作方法来打造一个小型“综合体”。
The interior of the original building features a lighting atrium and a sightseeing elevator as the main spatial features and equipment. With the sightseeing elevator slowly go up, you will feel like space is static when you facing indifference atrium facade. This original structure and visual experience determine our design work start from the facade, use inward operation method to create a small “complex”.

 

设计策略上我们没有从某一种风格入手,而是坚持从平、立面上出发,再介入空间形态和材料。试图借助中庭的纵向联动来激活各层功能间的联动,进而形成一个具有向心性的共享空间氛围,这也是对滨江区未来发展规划的回应。
Strategy: In the design strategy, we did not start with a certain style, but insisted on doing work on the flat and the facade, and then intervening in the space form and materials. We trying to use the vertical linkage of the atrium to activate the linkage between the functions of each layer. In turn, it forms a concentric atmosphere of shared space, which is also a response to the future development plan of Binjiang District.

 

建筑主要分为东、西两个入口,起初业主仅想在西侧打造一个主入口,但结合园区总体规划以及业态考虑,我们觉得两个方向都应该作为主入口来对待,可以为一层商业创造出更多的价值。
The building has two main entrances, east and west. At first, the owner only wanted to build a main entrance on the west side, but combined with the overall planning and format of the park, we believe that both should be treated as the main entrance. This can create more commercial value.

 

入口 摄影:五透,w.n_t
一层西侧入口 摄影:五透,w.n_t
一层东侧入口 摄影:五透,w.n_t
入口细部 摄影:五透,w.n_t

我们最初的方案是首先在中庭增加可供路演休息的阶梯以及直达三层的楼梯。并借助原有从层楼板伸出的挑台,采用拆除和加宽部分挑台的方式,在中庭立面增加外挂休息空间。通过这种对立面的直接处理,试图打破各层之间明确的空间界限,以强化各层之间的关联以及空间向心性,进而形成视觉焦点。
Our initial plan was to first add a ladder for the roadshow to rest in the atrium, as well as a staircase that leads directly to the third floor. And with the help of the original overhanging platform from the floor slab, adding the external rest space to the atrium facade by removing and widening the part of the abutment.Through direct treatment of the atrium facade, we trying to break the clear spatial boundaries between the layers,strengthen the association between the layers and the spatial centripetality, and then gather the visual focus.

 

 

改造前中庭空间 摄影:五透,w.n_t

改造后中庭空间 摄影:五透,w.n_t

但第一轮方案因大楼物业坚持不能拆除挑台,以及其他各方原因而被舍弃。于是我们在不拆改挑台的前提下重新规划联通楼梯,“随机应变”地采用平面语言对中庭立面做了有秩序的色彩处理,使其具有整体感。这种“随机应变”带来了另一种空间体验,不禁让人联想到香港的彩虹邨。
However, the first plan was stopped because of the building estate insisted that winkling platform could not be demolished. So we redesigned the staircase without removing the winkling platform, use plane language to make an orderly color treatment of the atrium facade, make it a whole. This kind of "random response" brings another kind of spatial experience, which is reminiscent of Choi Hung Estate.

 

在城市改造风生水起的当下,以什么态度和方法去回应空间是每个设计师应该思考的基本问题。对于改造更新项目,我们一直坚持要以因地制宜,实事求是的原则去发现问题并且有策略性地解决问题,而非刻意“原创”。由于项目的各方面原因,主要的立面和局部空间的方案在最后发生了颠覆性的变化,我们所在意的一些细节也未能实现。

Brief probe: In the current era of urban renewal, what attitude and method should take to respond to space is the basic question for every designer. For renovation projects, we always insist on adapting measures to local conditions, finding problems from facts and solving problems strategically, rather than deliberately "original". Due to various reasons of the project, major facade and local space schemes have undergone disruptive changes in the end, and some details we care about have not been completed.

 

相比空间主体,风格不是最关键的。设计的主要作用并非是创造细节和风格,而是创造更多的主体价值,让细节自然形成,而不是去刻意捏造。

Compared with spatial subjects, style is not the most critical. The main function of design is not to create details and styles, but to create more subjective value, so that details can be formed naturally, rather than deliberately fabricated.

 

在限制条件下做设计是基本功,因势利导,有法无定式,这不是狭义上的妥协。反而各种条件都有限的改造项目,会让我们在设计过程中更有平常心,更关注基本问题。

Design under limited conditions is a basic skill. It is not a narrow compromise to adapt to local conditions. On the contrary, projects with limited conditions will also enable designers to maintain a more clam attitude and pay more attention to basic issues in the design process.

 

 

技术图纸

一层平面图 ©北京大观建筑设计
二层平面图 ©北京大观建筑设计
三层平面图 ©北京大观建筑设计
功能空间划分图 ©北京大观建筑设计
功能空间划分图 ©北京大观建筑设计
空间概念分析 ©北京大观建筑设计
中庭立面分析 ©北京大观建筑设计

 

 

完整项目信息
项目名称:杭州万科时代公社
改造设计:DAGA Architects大观建筑设计
设计团队:申江海、任晓伟、黄达、刘宇哲、庞学颖、温顺和、陈阳、黄冶平
施工图团队:DAGA JAZZI大观匠子施工图
施工图团队:王一涵,陈世志
设计时间:2018年3月—5月
建造时间:2018年5月—8月
摄影师:五透,w.n_t
Project Information
Project name: Hangzhou Vanke Times Commune
Design company: DAGA Architects
Design team: Shen jianghai, Ren xiaowei, Huang Da, Liu Yuzhe, Pang Xueying, Wen Shunhe, Chen Yang, Huang Yeping.
Construction Drawings;DAGA JAZZI
Design team:Wang Yihan. Chen Shizhi.
Project type: Interior design & renovation
Design period: 2018.3-2018.5
Construction period: 2018.5-2018.8
Photographer: Wu tou,w.n_t

 


 

版权声明:本文由零壹城市建筑事务所授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
北京大观建筑设计
杭州万科时代公社
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯