有方

融通的小世界:东梓关村民活动中心 / gad × line+ studio

编辑:易智丽(实习生);校对:田丽(实习生) | 2018-06-06 14:09 | 分享  

gad × line+ studio

10 摄影范翌

从通道看活动中心与回迁农居  ©shiromio

 

东梓关村民活动中心位于富阳东梓关回迁农居以北,新老村落交接处。项目作为东梓关村民活动的公共场所,以本土地域为独有文化背景,努力构筑村民共建共享的“村庄活力源”。

The site is located at the junction of the old and new villages, north of Dongziguan affordable housing in Fuyang. The project, as a public venue for villagers' activities, takes the local regional culture as its unique background, and strives to create a “Vitality Source” for villagers to jointly build and share.

 

01 摄影范翌

从空中俯瞰东梓关村落  ©gad × line+ studio

02.区域总平

区域总平面图  ©gad × line+ studio

17 摄影赵奕龙

村民穿梭于回迁农居与活动中心  ©赵奕龙

20 摄影赵奕龙

来往交谈的村民  ©赵奕龙

 

活动中心共有两层,一层对外开放,二层局部联通,兼具村民自发活动和红白宴会的双重属性。开放的空间特质满足不同时态下的功能需求,连同连续起伏的屋面与村民生活化的场景,共同构筑“大屋檐下的微型小世界”。

The activity center has two floors. The first floor is open to the outside and the second floor is partially connected. It has the dual functions of weddings, funerals and villagers' spontaneous activities. The open space characteristics meet the functional requirements under different conditions, together with the life of the villagers and the continuous ups and downs of the roof to jointly build a "micro-small world under the big roof."

02 摄影范翌

半鸟瞰视角  ©shiromio

05 摄影范翌

从停车场看西立面  ©shiromio

09 摄影范翌

从新老村落之间的通道看底层开放空间  ©shiromio

14 摄影孟凡浩

从二层平台看内部空间  ©孟凡浩

 

相较于当代大多数村民活动中心因长期封闭而失去活力的使用状态,本次设计希望通过开放而鲜活的空间场景,延续村庄独有的生命力,以流动的空间体系、本土化的材料语言和充满自发性的建造手段,将有形的空间载体和无形的场所精神融为空间本身的建构逻辑,为村庄注入新的活力。

Compared with the use of the majority of villagers' activity centers in the contemporary period that have lost their vigor due to long-term closure, this design hopes to continue the unique vitality of the village through open and lively space scenes. With a flowing spatial system, localized material language, and spontaneous construction methods, the tangible space carrier and intangible place spirit are merged into the construction logic of the space itself, injecting new vitality into the village.

 

15 摄影赵奕龙

从村民广场看开敞的活动中心  ©赵奕龙

13 摄影孟凡浩

底层落地门可面向村民广场打开  ©孟凡浩

 

作为承载东梓关全体村民的公共活动场所,设计以较小的尺度单元承载生活的多样性、丰富性和细微性。从棋牌放映、体育活动,到小铺叫卖,生活化的语境被细分为相对独立的小场景,来往的人群可在连通内外的灰空间里自由穿梭、停留,空气、光和自然则在无形中成为公共生活的背景。集会、看戏、红白喜事等相对重要且人群密集的场合,则可通过合理的布局将空间再次整合。

As a public activity venue for all villagers in Dongziguan, the design hopes to carry the diversity, richness, and subtlety of life with smaller scale units. From chess and card screenings, sports activities, to the peddling, the context of daily life is subdivided into relatively independent small scenes. The people passing through can freely shuttle and stay in the gray space connecting inside and outside, while the air, light and nature are virtually become the background of public life. When it comes to important and crowded occasions such as gatherings, theatre, weddings and funerals, the space can be re-integrated through a reasonable layout.

 

分析动画  ©gad × line+ studio

03 摄影赵奕龙

活动中心与村民的生活日常  ©赵奕龙

11 摄影赵奕龙

来往的村民可自由穿梭  ©赵奕龙

21 摄影赵奕龙

流动的空间内部  ©赵奕龙

24 摄影孟凡浩

村民们集结在一起欣赏越剧  ©孟凡浩

25 摄影孟凡浩

村民们熟悉的生活场景  ©孟凡浩

27 摄影知了青年

建筑师与当地村民们  ©知了青年

 

整个空间被覆盖在一个连续的钢构屋面之下,外有木材包裹;顶部设置多个天窗,满足采光需要,也引入周边自然;下压的屋檐和向外延伸的挑台板限定出可让人安静下来的空间。

The entire space is covered under a continuous steel roof with timber wrapped outside. The roof is designed with multiple skylights to meet the lighting needs, and also introduces the natural surroundings. Low hanging eaves and extensions define a space that can calm people down.

  

19 摄影赵奕龙

下压屋檐与视觉限定  ©赵奕龙

18 摄影赵奕龙

外延的挑台板与大屋檐  ©赵奕龙

补充图片赵奕龙

从大屋檐向外看到的村内生活场景  ©赵奕龙

 

不同高度的小尺度单元与连廊的组合,空间序列开始变得立体且丰富;青砖墙体呈棱状凹凸排布,以深色石材压顶,由当地村民亲手打磨,与当地常见的建筑材料共同呈现自然、传统与当代生活,也映射出村民熟悉的生活场景。

With the combination of small-scale units and corridors of different heights, the spatial sequence has begun to become three-dimensional and rich. The grey-brick wall is in a prismatic convex and concave arrangement and is topped with dark colored stone. It is hand-polished by local villagers, with the common local building materials, showing the integration of natural, traditional and contemporary life, and also mapping out the familiar scenes of the villagers.

 

07 摄影范翌

08 摄影范翌

大屋檐下灰空间  ©shiromio

16 摄影赵奕龙

二层局部钢桥联通  ©赵奕龙

 

关于价值感的归属,也体现在建构方式中。村民活动中心关于公共性的实践和时间记忆的存储,由村民施工队共同参与并最终投入使用。这样的建造模式能激发甚至自发形成公共活动,而建筑则作为一种媒介,成为人与人之间最大化的连接。

The attribution of sense of value is also reflected in the way of construction. The villagers' activity center is the practice of public and the storage of memory, which is jointly participated by the villagers' construction team and finally put into use. Such a construction mode can stimulate or even spontaneously form public activities, and the building on the other hand, serves as a medium to promote the maximum connection between people.

 

28 摄影知了青年

《了不起的村落》拍摄的村民合影  ©知了青年

03.总平面图

总平面图  ©gad × line+ studio

04.一层平面图

一层平面图  ©gad × line+ studio

05.二层平面图

二层平面图  ©gad × line+ studio

06.剖透视

剖透视  ©gad × line+ studio

07.墙身节点 副本

墙身节点  ©gad × line+ studio

 

设计单位:gad × line+ studio

地址:杭州市富阳区东梓关村

竣工时间:2017年

建筑面积:686.6平方米

主创建筑师:孟凡浩

设计团队:朱敏、何雅量、曹喆(实习)

结构设计:胡达敏、钱路曦

设备设计:崔大梁、张跃强、王扬

景观设计:爱境设计

业主:杭州市富阳区场口镇政府

摄影师:shirimio、赵奕龙、孟凡浩、知了青年


版权声明:本文由gad × line+ studio授权发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:

作为整个孟加拉首都综合体的核心部分,国会建筑(National Assembly Building)的设计时间几乎同整个综合体同样长久。它完整的类型构成包括了九个经过简化的类型建筑:北面的入口花园、南面的清真寺、西面的来访贵宾室、东面的议员休息室、四个办公建筑。该建筑集合了康晚期作品中所有的类型学特质:理想集会建筑模式、层状空间、从结构中的结构到房间中的房间一致性、皮达内西式的迷宫空间。该建筑最明确的体现了康纯熟的类型操作技巧:类型的简化和重组。[i]

虽然平面关系在合同签订之后的两年之后就已经基本确定,但困扰康的问题却一直是国会建筑的顶部结构。康和包括奥古斯特·考曼顿特(August Komendant)在内的结构工程师合作先后实验了多种结构方案。在第一集的图集中仅仅重新制作了其中的三个方案分析(它们分别产生于1963年、1964年和1970年代初),其中包括最终实现的钢结构方案。有一条线索从一开始就非常明确,康和考曼顿特倾向于采用混凝土的折板结构形式,而不是框架形式。这一新思路既是考曼顿特战后独特的工程创建,也能够在诸如沙克生物研究所(Salk Institute, La Jolla, California)等多个项目中得到印证。

国会建筑具有多层次的空间结构,它既是类型之间重组的结果,又是康一直的命题。它是早期以唯一神派教堂(First Unitarian Church and School, Rochester, New York)为代表的理想集会建筑模式在深度上和竖向上的复杂化。在现代建筑中失去的进深逐渐被层状空间所代替,虽然没有交错的内部路径但回环的层次塑造了诗意的迷宫。



[i] 以上命题的论述请参看《静谧与光明之间——孟加拉国会综合体主体建筑的类型学分析》

 

 

参考文献:

[1]Robert McCarter. Louis I Kahn. London: Phaidon. 2005.

[2]H. Ronnner, S. Jhaveri. Louis I·Kahn Complete Work 1935-1974. Boston: Birkhauser. Jan.1,1988.

[3]David B. Brownlee. David G. De Long. Louis I Kahn In the Realm of Architecture. New York: Rizzoli. Oct.5,1997.

[4]Kazi Khaleed Ashraf. Saif UI Haque. Sherebanglanagar: Louis Kahn and the Making of a Capital Complex. Dhaka: Loka Publication. Sep.9,2002.

[5]Vincent Scully. Jehovah On Olympus: Louis Kahn and the End of Modernism. Monografias de Arquitectura y Vivienda. Feb. 2001.

[6]Sarah Williams Ksiazek. Architectural Culture in the Fifties: Louis Kahn and the National Assembly Complex in Dhaka. The Journal of the Society of Architectural Historians. Vol.52. No.4. 1993.

[7]Sarah Williams Ksiazek. Critiques of Liberal Individualism: Louis Kahn’s Civic Project, 1947-57. Assemblage. No. 31. 1996.

 

 

图版说明:

2346,7由作者绘制.

1来自http://www.panoramio.com/photos/original/3192328.jpg.

5来自http://www.wallpaper.com/gallery/art/louis-kahn-dhaka/17050083/2#16516.

发表评论

What's up friends, nice aгtiⅽle and nice սrging commented herе, I
am tгuly enjoying by tһese.

my ƅloog post ... Garden Lіghting: [censored]Www.Alliancetofeedthefuture.com/UserProf ile/tabid/43/UserID/1451756/Default.aspx

Reuben


提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯