有方

OMA新作:丹麦建筑中心新总部BLOX正式开放

易智丽(实习生) | 2018-05-07 20:13 | 分享  

 OMA

BLOX Clement Guillaume 1

©Clement Guillaume

 

BLOX是位于哥本哈根的丹麦建筑中心总部(以下简称DAC)新址。新建筑中心由OMA的Ellen van Loon协同Adrianne Fisher设计。于5月4日星期五,即丹麦女王玛格丽特二世的官方周年纪念日投入使用,并于5月6日星期日对外开放。

BLOX, the new home for the Danish Architecture Center (DAC) in Copenhagen, designed by OMA / Ellen van Loon with Adrianne Fisher, was opened in an official ceremony by Queen Margrethe II of Denmark on Friday, May 4, and to the public on Sunday, May 6.

 

功能复合的BLOX项目包含展览空间、办公室和联合办公区,集咖啡、书店、健身房、餐厅、22间公寓以及自动化地下公共停车场为一体。它不仅身怀绝技地混合了该项目规定的使用功能,其最终极的成就在于呈现了项目场地本身。

The mixed-use BLOX project contains exhibition spaces, offices and co-working spaces, a café, a bookstore, a fitness center, a restaurant, twenty-two apartments and an underground automated public carpark, but it is not only the acrobatic mixing of uses that defines this project; its ultimate achievement is in‘discovering’ its own site.

 

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 2

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 3

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

BLOX Hans Werlemann 4

BLOX Hans Werlemann 7

©Hans Werlemann

BLOX Richard John Seymour 8

自动化地下停车场  ©Richard John Seymour

 

老旧酿酒厂的所在地,被哥本哈根的一条主环路分割,人们认为它不适合作为建筑基地使用,而新DAC大楼的设计也被如此判定。BLOX跨越主环路从上至下加强公共连接,它联系了议会区域和港口,并将文化活力带向岸边。停车空间成为人们驻足的空间,穿行空间成为居住空间。

The Old Brewery site, split by one of Copenhagen’s main ring roads, did not register as a building site until the design of the new DAC identified it as such. Straddling the road, making public connections both above and below, BLOX connects the parliament district with the harbour front and brings culture to the water’s edge. A space for cars becomes a space for people; a space to pass through becomes a space to reside.

 

BLOX OMA 1

鸟瞰全景  ©OMA

BLOX Diagram 3 OMA

概念草图  ©OMA

BLOX OMA Drawings SITUATION 3

基地总图  ©OMA

BLOX Diagram 5 OMA

剖面图  ©OMA

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 1

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

BLOX Richard John Seymour 4

BLOX Richard John Seymour 7

跨越环路的BLOX  ©Richard John Seymour

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 11

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

 

哥本哈根市港口拥有长久的工业和军事历史。在这块被重新利用的建筑基地上,最初建造了一组酿酒类建筑,但在20世纪60年代被完全烧毁。从那之后,港口就转变为某些丹麦知名建筑地标的所在地。这里线性地展现了丹麦现代主义原则:纪念性、简洁性与谦恭性。BLOX注入了新的活力:创造了水域边、Kierkegaard广场和城市之间的碰撞。BLOX的方形体量,沿着港口岸边创造了一个与黄色传统建筑物相对立地遮蔽式公共城市广场,并为现存图书馆广场打造了一个紧缺的立面。

The Copenhagen inner harbour has a long industrial and military history. On reclaimed land, the building site initially housed a cluster of brewery buildings which burnt to the ground in the 1960s. Since then the harbour has become the home of some of Denmark's most notable architectural icons; a linear display of the tenets of Danish Modernism: monumentality, simplicity and politeness.BLOX adds a new impulse: creating an encounter between the water frontages, Kierkegaard's Square and the city. Its square volume, positioned directly along the harbourside, creates a sheltered public city square against the traditional yellow buildings and a much needed built front for the existing library square.

 

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 13

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

BLOX Rasmus Hjortshoj 1

©Rasmus Hjortshoj

BLOX Rasmus Hjortshoj 2

遮蔽式公共城市广场  ©Rasmus Hjortshoj

 

哥本哈根的多数城市区块通常是内向且不可接近的,与它们相对,BLOX融合了城市生活。穿过BLOX的城市道路带动了城市和该建筑之间难以预料的交互,城市道路连接了不同类型的博物馆、图书馆以及富有文化盛名的城堡岛周边的历史遗迹。沿着港口的线性停车场位于岸壁水平线以下并穿过建筑体。位于BLOX前部的游乐场被融入新建筑中,成为一个被局部覆盖并呈阶梯状的公共空间,在夜幕降临时它将作为公共集会大厅转变为开放影院。

 Contrary to most city blocks in Copenhagen – often introverted and inaccessible – the building absorbs the city’s life. The urban routes through the building lead to unexpected and unpredictable interactions between the building and the city, linking the different museums, libraries and historical sites around the culturally rich Slotsholmen area. A linear park along the harbour flows down below water level along the quay wall and through the building. The former playground is incorporated into the new building, as a partially covered and terraced public space, which can be transformed in the evening into an open-air cinema acting as a public foyer.

 

BLOX Hans Werlemann 6

BLOX Hans Werlemann 10

©Hans Werlemann

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 14

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

 

建筑的外部以布局不同的相似几何体块堆叠而成。白色熔料覆盖下的矩形环玻璃立面包裹着办公室。首层功能分布在不同的建筑体块中,由此产生了始于公众入口的空隙空间,从而将城市纳入了建筑核心。公寓体块因隐秘性需要而设计得碎片化和凹凸化。景观阶梯包围着DAC的中央顶光。这座建筑的彩色肌理微妙地回应了长久漂浮于水纹反射光中的港口海之音。

The building’s exterior is marked by a stacking of the same geometric forms in different arrangements. The offices are contained in a rectangular ring of glass facades shaded in a white frit. The ground floor functions are located in separate volumes generating openings which form the public entrances and bring the city in to the center of the building. The apartment volumes are fragmented and recessed for privacy, the landscaped terraces encircle the DAC’s central rooflight. The building’s coloured textures subtly echo the sea tones of the harbour, ever-present in the reflected light of the water.

 

BLOX Diagram 1 OMA

体块堆叠  ©OMA

方案模型图

项目模型  ©OMA

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 9

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

BLOX Hans Werlemann 5

空隙空间©Hans Werlemann

BLOX Richard John Seymour 9

©Rasmus Hjortshoj

BLOX OMA Adrianne Fisher 3

©OMA Adrianne Fisher

BLOX Rasmus Hjortshoj 7

©Rasmus Hjortshoj

BLOX Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti 6

©Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti

 

DAC本身构成了BLOX项目的核心,被放置在中央部分,由住房、办公室和停车场等其他功能所包围和融合。从地下层开始向上直到坐拥哥本哈根全景的咖啡厅,它们被组织成垂直系列空间纵贯整个建筑。

The DAC itself forms the core of the BLOX Project, positioned in the centre, surrounded by and embedded within its objects of study: housing, offices and parking. It is organized as a vertical sequence of spaces running through the building, starting below ground and moving upwards to the cafe with its view over all ofCopenhagen.

BLOX Diagram 4 OMA

功能布局示意图  ©OMA

 

Ellen van Loon认为:“BLOX的设计乐观地接纳了其基地内存在的基础设施建设挑战。通过对都市功能的彻底混合,我们模糊了不同项目之间的界限。BLOX以DAC为建筑中心,周边环绕的是住宅、办公室和停车场,它们长期处于流动之中,连接多样的功能、多元的使用者。”OMA长期致力于设计积极与城市交融的复杂文化建筑,BLOX是OMA在这方面的延续,且是OMA在斯堪的纳维亚完成的第一个建筑。它标志着继荷兰政府部门大楼(2017年)和中央高等电力工程学院(2017年)后, Ellen van Loon在两年内完成的第三个公共建筑物。

Ellen van Loon: “BLOX is a building that embraces the infrastructural challenges of its context. By radically intermingling urban functions, we blur the boundaries between the different programs. The DAC is at the heart of the building, surrounded by its objects of study: housing, offices and parking – permanently in flux, connecting various uses and users together, almost by chance.” BLOX is a continuation of OMA ’s long term interest in complex cultural buildings that actively engage with the city, and is the first completed OMA project in Scandinavia. It marks the opening of the third public building led by Ellen van Loon in two years’ time, following Rijnstraat 8 (2017) and Lab City (2017).

 

BLOX OMA Drawings SITUATION 1

BLOX OMA Drawings SITUATION 2

基地总图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 0 Colour

一层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 1 Colour

二层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 1M Colour

二层夹层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 2 Colour

三层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 3 Colour

四层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 4 Colour

五层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 5 Colour

六层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings 6

七层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings B1 Colour

负一层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings B2 Colour

负二层平面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings S-A Colour

BLOX OMA Drawings S-C Colour

BLOX OMA Drawings S-E Colour

剖面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings ELEVATIONS 12

1+2立面图  ©OMA

BLOX OMA Drawings ELEVATIONS 34

3+4立面图  ©OMA

 

设计委托:2006年
施工日期:2013年
建筑完工:2017年12月
投入使用:2018年3月

业主:Realdania
客户:Realdania By og Byg
项目地址: 丹麦,哥本哈根,啤酒广场

设计管理:OMA统筹设计咨询,建筑& 室内,家具除外
OMA合作者:Ellen van Loon
OMS项目负责人:Adrianne Fisher / Chris van Duijn

分包商合作
电力工程:Arup with Cowi - Structures, Building Services, Fire, Traffic, Sustainability
外立面:Arup Façade Engineering
成本与风险:Aecom
声学设计:Royal Haskoning DHV
舞美:Ducks Scéno
灯光设计:Les Éclaireurs
景观设计:Kragh & Berglund
娱乐场地:1:1 Landskab / Carve
自动化停车场咨询:Niras

承包商:Züblin A/S
立面承包商:Metallbau Früh
机动停车场承包商:Lödige Industries

用地面积:11,500平方米
总建筑面积/使用面积:28,000平方米/18,000平方米


版权声明:本文由OMA授权发布,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:

0 0 2818

分享到:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯