有方

空间素描:中央美院多功能厅改造 / 中央美院建筑学院

原源 | 2018-03-09 18:00 | 分享  

中央美院建筑学院

好的室内

中央美院多功能厅改造  摄影:金伟

 

多功能厅处在中央美术学院校区建筑群的中心,是美院最为高大的单层室内空间之一。这里在改造之前曾用作校史陈列馆,原本室内空间已经比较老旧,不再适应现代教学的使用需求。在2018中央美院百年校庆,校园空间进行一系列的调整,建筑的功能被还原为学院多功能厅——以配合日常教学的艺术作品展厅为主,同时兼顾全院师生大型会议、演艺等活动的使用需求。

This multi-function hall is located at the center of the architectural complex of the Central Academy of Fine Arts, and has always been one of the largest single-storey indoor spaces in the academy.Before the renovation, it was a school history museum, but the original interior space was too old to be used for modern teaching. On the occasion of the academy's 100th anniversary in 2018, a series of adjustments were made inside the campus, then this architecture was transformed to a multi-function hall, which is now mainly used as an art exhibition hall for daily teaching, meanwhile, it can be a place to hold different activities, such as large meetingsand performances for teachers and students.  

 

改造思路就像是 “空间素描”——在已有建筑空间关系的基础上,利用简明的形式和朴素的材料进一步描绘室内界面,满足作为一个师生聚会场所的仪式性和灵活性使用需求。

The transformation idea is like "space sketch"on the basis of the existing building spatial relation, the designers used concise forms and simple materials to "paint" the indoor interface, so as to meet the requirement of making it become a ritual andflexible gathering place for teachers and students.

 

012内厅展览模式

内厅(展览模式)  摄影:金伟

018活动舞台

活动舞台  摄影:金伟

019内厅表演模式

内厅(表演模式)  摄影:金伟

 

改造范围包括前厅、内厅、卫生间、后台、办公室等,黑、白、灰材料将这些不同尺度的空间梳理为渐进变化的空间序列。前厅被处理成一个灰盒子,墙顶地均由灰色花岗岩包裹。透过落地玻璃门,室内外材料自然连接。前厅尽端的三扇中轴旋转门如屏风一般分隔了前厅与内厅,以减少外部活动对内厅的干扰。中旋门表面覆盖黑色镜钢,映射着外部变化的自然景观。原卫生间部分被重新设计,调整流线关系并合理化使用功能。前厅增设了镜面墙体,让这个内外过渡空间产生多样的视觉变化。

The renovation included the front hall, inner hall, toilet, backstage, office, etc., and the black, white and grey materials gradually changed the spatial sequence in the spaceswhich have different scales. The front hall was treated as a gray box, and the wall, ceiling and floor were covered with gray granites. Through the floor glass doors, the indoor and outdoor materials are naturally connected. At the end of the front hall, the three revolving doors in the axis act like screens,which separate the front hall and the inner hall, and reduce the interference of external activities to the inner hall. The rotating doorsin the middleare covered with black mirror steels, reflecting the changeable natural landscape on the outside. The designers redesigned the previous toilet area and adjusted its streamline relation to rationalize the function. Mirror wallswere added in the front hall to create a variety of visual changes while transiting from the outside to inside.

 

001入口1

 

002入口2

004入口4

入口  摄影:金伟

 

005前厅

008前厅

009前厅

前厅

010卫生间

卫生间

 

进入内厅,吸音板将墙面整合为一个完整纯净的白色背景。原本固定的舞台被拆除,代之以可组装的移动舞台,这样整个大厅都可以作为展示空间灵活布置。舞台部分墙面使用折板过渡,以使观演空间连续一体。原建筑门窗也被隐藏于墙体界面之内。内厅的铝制格栅吊顶中包含了照明、空调、消防、音响设备等,并配备智能控制的可升降灯杆。人工照明的亮度和高度均可以根据功能转换的需要智能调节。在展厅模式下,滑轨射灯杆可以统一降至3米高度,确保灯光可以根据展示隔断位置自由控制并便于人工调整;在会议及演艺模式下,灯杆可以呈现整体动态变化,渲染特定的场景气氛。

Entering to the inner hall, the acoustic panelswere integrated into a complete and pure white background.The original fixed stage was removed and replaced with an assembled mobile stage so that the entire hall could be used as a flexible display space. The designers used folding boards on some parts of the walls to make a coherent viewing space.The previous doors and windows were also hidden inside the walls.The aluminum grilled ceiling in the inner hall contains lighting, air conditioning, fire fighting and sound equipments, etc., under which some adjustable light poles with intelligent control were installed.The brightness and height of the artificial equipments can be adjusted according to the change of functions. When the hall is functioning as an exhibition place, the track lighting poles can be lowered toa height of 3 meters to ensure that the lighting can be freely controlled and manually adjusted according to the position of display partitions. When the hall is used for meeting and performance, the light poles can present dynamic changes and create specific atmospheres.

 

022细节

细节

013内厅展览模式

纯白内厅(展览模式)

1升降灯杆

2升降灯杆

3升降灯杆

升降灯杆

 

后台区主要用作展示隔断、活动家具的储藏空间,并开辟了一个部分作为贵宾休息厅,其设计也延续了折板墙面的形式语言。改造之中的所有设施设备均被尽量隐藏于完整的材料界面之内,以呈现纯粹、简洁的空间观感。当这个多功能场所隐退为静默的背景,鲜活多彩的学院活动就被进一步凸显出来。
The backstage area is mainly used to display partitions and store movable furniture, and one part of it has been transformed toa VIP lounge whose design continues to use folding wall surfaces.All the facilities and equipments in this renovation were hidden within the complete materials to show a pure and concise spatial view.When this multi-functional place becomes a silent background, the lively and colorful school activities will be further highlighted.

 

020内厅表演模式

内厅表演模式

平面图

平面图

剖面图

剖面图

分析图解

分析图解

 

中央美院多功能厅改造

设计机构: 中央美院建筑学院

设计师:韩文强、赵阳

项目地点:中央美术学院

项目面积:1400平方米

主要材料:吸音板、花岗岩、镜面钢

摄影师:金伟

完工日期: 2018.01

Renovation of the Multi-Function Hall in Central Academy of Fine Arts

Design Institutions: Architecture School of CAFA

Designers: Han Wenqiang, Zhao Yang

Project Location: Central Academy of Fine Arts, China

Project Area: 1,400 m2

Main Materials: acoustic panel, granite, mirror steel

Photographer: Jin Weiqi

Completion Time:2018.01


版权声明:本文已获中央美院建筑学院授权有方空间发表,欢迎转发禁止转载。

投稿邮箱:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯