有方

废弃飞机工厂的再起航:Gucci新总部大楼 / Piuarch建筑事务所

原源 | 2018-03-06 12:00 | 分享  

Piuarch

http://www.piuarch.it/index.php/en/

 

头图

Gucci Hub ©Andrea Martiradonna

 

位于米兰东郊的卡普罗尼工厂(Caproni factory)原为设计、装配、进行飞机测试之地,2016年,Piuarch建筑事务所将其改造为Gucci的新总部。卡普罗尼工厂的再开发项目着力于强化这座1920年代建筑的风格特质,以期使这座旧工厂满足Gucci的办公、设计工作室及展厅showrooms)、秀场、餐饮等需求。

The redevelopment project of the old Caproni factory focuses on enhancing the stylistic features of the 1920s’ architecture and aims to transform this old plant into a large complex for Gucci, holding offices, showrooms and spaces for fashion shows and operations connected with graphics, as well as a canteen and restaurant.

 

Piuarch Gucci Hub 2

Gucci Hub ©Andrea Martiradonna

 

对旧建筑棚顶特色的恢复和强化,是本次改造的一个重要举措:旧工厂有着规则的模块化结构,废弃的工业仓库及其开放的砖砌外立面带来了建筑内外无缝连接的空间感。另一处设计重点是对工厂内旧有飞机库的恢复和改造:这一大空间原用于卡普罗尼飞机的最后组装,自2017年后将成为Gucci大秀的举办地。

Recovery and enhancement of the characteristic shed buildings was the first element of the redevelopment project: set out in a regular pattern across the site and featuring modular structural bays, the abandoned industrial warehouses with exposed-brick facades generate, thanks to their spatial layout, a seamless interaction between the inside and outside. Particular attention was paid to the Hangar recovery, a volume of “exceptional” size, once intended for the final assembly of Caproni aircraft, that is now used to house the fashion shows from 2017.

 

棚下1

棚下2

棚下3

棚下 ©Andrea Martiradonna

 

此外,旧机库旁加建了一个大型覆顶广场,并与中心行人通道相连。广场是此地人们活动的中心,其内包含有露台和绿树成排的休憩地。在老厂房的规则排列中,一座新的六层塔楼矗立其间,与旧有结构紧密互动:新建塔楼的玻璃外立面上覆盖着常规的遮光幕,它打破了场地旧有的齐整匀称,将中心的不同功能集中在一起。

Moreover, the Hangar is enhanced by a large open and covered square connected with the main pedestrian axis facing to via Mecenate. This covered square acts as the core of the pedestrian system that includes a tree-lined square, common gardens, patios and green walls. Inside the regular layout of solid structures and empty spaces, a new six-storey tower closely interacts with the old construction: characterized by a glass façade covered with a regular pattern of sunscreens, the new building breaks down the site’s symmetry and tends to draw together all the different functions.

 

休憩空间

绿化及休憩空间©Andrea Martiradonna

Piuarch Gucci Hub 9

新建塔楼玻璃幕墙 ©Andrea Martiradonna

新旧

集中在一起后

新旧©Andrea Martiradonna

 

新的Gucci中心是一个完全生态可持续的项目,获得了美国绿色建筑协会LEED金奖认证。这一工作场地的设计将人们的生活品质视作第一要义。通过安装太阳能光伏发电系统等环保设施,在能耗及节水方面,项目亦有着出色表现。项目建设过程中,九成的废弃物都得到了循环利用。

The new Gucci Headquarters is a 100% sustainable project, with a Leed Gold certification, and considers as the main focus of the workspace the quality of life. In terms of energy performance, the project has allowed an average of 25% savings on energy costs and a share of the total annual energy cost is offset by renewable energy generated on site through the use of a photovoltaic system and the heating and cooling effectuated by heat pumps using the ground water. A highly advanced water management system allows saving 20% of water for the users management. The entire area also provides an advanced plant management to measure the power consumption of individual systems (such as lighting, heating and cooling). Finally, during the construction, over 90% of waste products were recycled.   

 

室内1

室内2

室内 ©Andrea Martiradonna

被拆卸的部分厂房

被拆卸的部分厂房 ©Piuarch

新建的办公综合体

新建的办公综合体 ©Piuarch

等轴图

等轴图 ©Piuarch

 

地点:via Mecenate 87, 20138 Milan - Italy

建筑面积:30000平方米

项目年份:2016年

建筑设计:Piuarch(Francesco Fresa, Germán Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario)

Piuarch团队: Alessandra Bertoli, Silvia Calzetti, Erica Cazzaniga, Davide Fascione, Niccolò Genesio, Gianluca Iannotta, Luca Lazzerotti, Alessandro Leanti, Mauro Mandelli, Alessandro Marchesetti, Gianni Mollo, Carlos Noriega, Enrico Pellegrini, Paola Sarcoli, Salvatore Seggio, Federico Simonetti, Jenny Spagnolatti, Santiago Trujillo, Beatrice Valle, Yun Xiao, Anna Zauli

结构设计:FV progetti

机电设计: Studio Tecnoprogetti

摄影: Andrea Martiradonna


版权声明:本文已获Piuarch授权有方空间发表,欢迎转发禁止转载。

投稿邮箱:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯