有方

Manetti Shrem艺术博物馆:华盖下的空间演绎 / SO-IL

林楚杰 | 2017-10-30 15:00 | 分享  

SO-IL

http://so-il.org/

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem1

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem艺术博物馆 ©Iwan Baan

 

坐落于戴维斯城(Davis)的Jan Shrem and Maria Manetti Shrem艺术博物馆,是加州大学校园内第一座展示当代艺术的博物馆。设计团队SO-IL紧密关注博物馆的众多背景要素,将其社会性与物理性要素以一种创新的方式组合起来,为培育、滋养丰富的校园交流氛围提供了可能性。

 

最终的设计为未来的博物馆提供了一种新的模型——既不是孤立也不是独有的,而是开放、可持续的,它不是一个静态的神社,而是一个不断进化的社会有机体。

 

The Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art at the University of California at Davis is the firstcontemporary arts museum for the university and the city of Davis. Closeattention to the museum’s many contexts led to an innovative organization of itssocial and physical components that enables the cultivation of relationships.The result offers a model for the future museum that is neither isolated norexclusive, but open and permeable; not a static shrine, but a constantlyevolving public event.

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem2

总平面

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem3

基地分析

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem4

鸟瞰图 ©Iwan Baan

 

SO-IL事务所的设计增强了博物馆的多样化艺术编排,反映出加州大学校园内一脉相承的先锋艺术创作精神——这是一所曾培养出诸如Wayne Thiebaud、Robert Arneson以及William T. Wiley的学校。

 

除了拥有朝着大厅开放的常规教室与艺术工作室之外,博物馆还像是一个为教学、创作、艺术交流而正在进行的实验:波纹状的立面创造出的流动空间里,可以组织室外电影放映;玻璃围合而成的庭院内,可以用于布置室外雕塑展览。

 

SO–IL’s design amplifies the Museum’sdiverse arts programming and reflects the legacy of avant-garde art making atthe University, where talents such as Wayne Thiebaud, Robert Arneson andWilliam T. Wiley were nurtured. With formal classrooms and art studios thatopen into the lobby, the Museum is a living experiment for teaching, making andinteracting with art. Smooth zones of the corrugated façade allow for outdoorscreenings and a glass-walled courtyard also functions as an outdoor galleryfor sculpture.

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem5

博物馆外观 ©Iwan Baan

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem6

屋顶平面

 

在建筑上方成拱形的华盖(屋顶),以滚动的形式与铝制的梁一起延伸出了建筑与基地。这种对环境友好的形制,是设计对基地农业背景的一种回应,也宣告了校园内新的社会交流节点的诞生。

 

华盖之下的多样性、透明空间,强调了大学本身的民主立场。自然地坐落于校园边界的博物馆,也因为华盖的独特造型而能够为校园吸引外来的访客。博物馆前的公共广场上,光与影巧妙的相互作用则有助于模糊城市与大学之间的界限。

 

在室内,由玻璃组成的大厅彰显了本身的公共性——在这里,大家聚在一起自由地讨论、学习与创造。这些互相连接的室内空间与室外空间,为人们创造出非同寻常的体验、学习艺术的机会,这也达到了设计团队对这个博物馆作品的愿景——让每一位前来的访客都成为学生,学习艺术。

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem7

平面

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem8

概念图解

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem9

概念图解

 

The overarching 'Grand Canopy' extends arolling form patchworked with aluminum beams over both site and building. Anenvironmental silhouette, the design references the site’s agricultural contextand announces a new social node and emblem for the University. Beneath thecanopy, the spatial qualities of diversity and transparency underscore themuseum’s democratic stance. Casually taking root at the edge of the campus, theunique form of the canopy draws visitors from a distance. The subtle interplayof light and shadow across the public plaza helps blur the boundary betweencivic and institutional spheres. Inside, a glass-walled lobby invitesinteraction as the convergence of viewing, learning, and making areas. Theseinterconnected interior and exterior spaces create informal opportunities forexperiencing art and learning, supporting the museum’s mission to have allvisitors become students.

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem10

从高处看华盖 ©Iwan Baan

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem11

华盖下的空间 ©Iwan Baan

 

占地50,000平方米的华盖由定制的穿孔三角形铝制梁组成,它是技术与工匠知识相结合的产物。从反复进行的光线效果测试,到大比例实物模型的搭建,BIM模型帮助最大化材料的使用效率,减少劳工成本,并且与设计、施工团队同步,确保了从数字模型到实际建筑转化过程的快速、流畅与高效。此外,建造完成的博物馆超过了校方原本的预期,达到了LEED白金认证的水准。

 

The 50,000 square-foot Grand Canopy iscomposed of custom-built, perforated, triangular aluminum beams. It is theproduct of an intimate knowledge of both technology and craft. From lightstudies through iterative prototyping and large-scale mock-ups, BIM modelingaided to maximize material efficiency, cut labor costs, and synchronize thedesign-build team, ensuring fast-paced and smooth transitions between physicaland digital modes. Exceeding university requirements, the museum achieves LEED Platinum rating.

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem12

局部场景©Iwan Baan

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem13

博物馆室内 ©Iwan Baan

 

项目信息:

Client 客户
University of California, Davis

Location 地点
Davis, USA

Program 项目类型
Museum of art

Area 面积
2,700 平方米 / 29,000 sf

Status 状态
Competition entry, 2013, First Prize; Completed 2016

Team 团队
Competition 竞赛团队
Florian Idenburg, Ilias Papageorgiou, Jing Liu, Danny Duong, Seunghyun Kang,Nile Greenberg, Pietro Pagliaro, Andre Herrero, Madelyn Ringo, Jacopo Lugli

Realisation 实际建造团队
Florian Idenburg, Ilias Papageorgiou, Jing Liu, Danny Duong, KevinLamyuktseung, Alvaro Gomez-Selles Ferndandez

Collaborators 合作方
Associate Architect: Bohlin Cywinski Jackson
Contractor: Whiting-Turner
Structural Engineer: Rutherford & Chekene
Mechanical Engineer: WSP
Sustainability: WSP
Lighting: Fisher Marantz Stone
Canopy Engineer: Front Inc.

 

Jan Shrem and Maria Manetti Shrem14


版权声明:本文由SO-IL授权有方空间发表,欢迎转发,禁止转载。

投稿邮箱:

0 0 1703

分享到:

发表评论

提交评论

点击更换验证码 点击图片更新验证码
验证码:
订阅有方最新资讯